tiistai 29. heinäkuuta 2014

kesän ihanin



kun kesäkakuista puhutaan, täydellisin on enkelten kakku. se on höyhenenkeveä ja suussasulava, ja aiheuttaa taatusti ihastusta herkuttelijoiden kesken. 

kakku rakentuu marenkikuoresta, joka täytetään ite tehdyllä lemon curdilla maustetulla vaniljakermalla. koristeeksi itseoikeutetusti kesän ihania marjoja, mieluusti paljon.

kakkupohja:

6 munanvalkuaista
2 tl valkoviinietikkaa
5 dl erikoishienoa sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
3 tl vaniljasokeria
0,5 dl kiehuvaa vettä

sekoita valkuaisiin kaikki ainekset ja vatkaa puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. tässä meinaa usko mennä, mutta sähkövatkain täysille vain. taikina kyllä kiinteytyy pikkuhiljaa.

kaada vatkattu marenki voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. koita saada marenkia enemmn reunoille, jotta keskelle muodostuu kuoppa. paista 150-asteisessa uunissa noin 70 minuuttia. anna jäähtyä hyvin, ennen kuin irrotat kakun vuoasta.

(jäähtyessään uunissa kauniiksi kohonnut marenki luultavasti lässähtää ja breikkaa, mutta ei hätää!)

lemon curd:

6 munankeltuaista
1 dl sokeria
1 dl hillosokeria
2 rkl raastettua sirtuunankuorta
1 dl sitruunamehua
100 g voita

mittaa keltuaisten kanssa kattilaan sokerit, sirtuunan kuori ja mehu. kuumenna aineksia koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisselimäiseksi. ota kattila liedeltä ja jatka vatkaamista. lisää voi pieninä nokareina ja sekoita koko ajan, kunnes voi on sulanut. anna curdin jäähtyä jääkaapissa kelmun alla.

täyte:

vaahdota tölkki vaniljakermaa/vaahtoavaa vaniljakastiketta, ja lisää siihen reippaasti jähmettynyttä lemon curdia. "pura" jäähtyneen marenkikuoren päältä murtuneet (isot) palaset. täytä kakku kerma-curd-seoksella, ja asettele marenkikannen palat kauniisti paikoilleen. päälle runsaasti marjoja.

marenkikuoren voi tehdä valmiiksi jo vuorokauttakin ennen, jolloin se ehtii kuivahtaa vähän enemmän. itse tykkään kuitenkin pehmestä ja sitkoisesta marengista, mihin muutaman tunnin levähdys riittää mainiosti!



Ei kommentteja: